İşitme Cihazlarında SGK Ödemeleri
Kulak burun boğaz kliniğine işitme kaybı şüphesi ile başvuran hastaya, işitmesinin değerlendirilmesi için odyoloji bölümünde odyometri testi yaptırılır. Odyometri testinde hastanın kalıcı işitme kaybı, belirtilen oranlar ve üzerindeyse KBB hekimi tarafından rapor vermeye uygun görülüp, rapor süreci başlatılmaktadır. Ayrıca hastanın işitme kaybı türü ve kullanması gerektiği cihazın özelliklerini içeren reçete yazılmaktadır.
İşitme cihazı bedeline SGK tarafından katkıda bulunulması için kurumla sözleşmeli resmi sağlık kurumlarınca, içlerinde en az bir KBB hekiminin bulunduğu 3 hekim tarafından imzalanmış sağlık kurulu raporunun düzenlenmiş olması gerekmektedir.
Sağlık kurumundan rapor alınabilmesi için gereken evraklar şunlardır:
- Odyolojik tetkikin fotokopisi
- KBB Hekiminin yazmış olduğu reçetenin fotokopisi
- 2 adet fotoğraf
- Kimlik fotokopisi
Odyogramda bulunması gereken değerler:
- Odyogramda 500-1000-2000-4000 Hz havayolu değerleri
- 500-1000-2000-4000 Hz Kemik yolu değerleri
- SD (ayırt etme) skoru
- 8 yaş altı ayırt etme skoru şartı aranmaz
- 8 yaş üstünde bulunamıyorsa tıbbi gerekçe belirtilmeli
Sağlık kurulu raporunda olması gerekenler:
- Hastanenin adı
- Hasta adı ve soyadı
- Hasta TC kimlik numarası
- Hastanın doğum tarihi
- Muayene Tarihi
- Rapor tarihi
- Tanı (ICD10)
- MEDULA Provizyon No.
- Rapor No
Hastaya işitme cihazı verilmesine uygun bir tanı, raporda yazılı olmalıdır. İşitme cihazının hangi kulağa önerildiği, işitme kaybının kalıcı olduğu ve işitme cihazının nasıl kullanılacağı (kulak arkası/kulak içi) bilgileri yer almalıdır.
Reçetede olması gerekenler:
- Reçeteyi düzenleyen sağlık hizmeti sunucusunun adı ve/veya tesis kodu
- Hasta adı ve soyadı
- Hastanın T.C. Kimlik Numarası
- Reçetenin tanzim tarihi,
- Teşhis ve/veya ICD-10 tanı kodu
- MEDULA sistemi takip veya protokol numarası
- Hekimin adı soyadı, Sağlık Bakanlığı’nca verilen tescil numarasını içeren bilgiler ile ıslak imzası (İmza dışındaki bilgiler, el yazısı ile yazılabileceği gibi kaşe veya bilgisayar ortamında veya hastane otomasyon sistemleri tarafından basılan etiketin/barkodun yapıştırılması şeklinde de olabilir.)
- Cihazın adı, taraf bilgisi (sağ/sol), cihazın kulak içi/dışı kullanım şekli
- Hekim, hasta, tarih, protokol numarası; cihaz ile ilgili bilgilerde değişiklik, iptal veya karalama var ise değişikliğe ilişkin hekim onayı (kaşe ve imza)
İşitme kayıplı kişi, elinde hastaneden almış olduğu raporlar ile işitme merkezlerine gidip, işitme cihazını satın alabilir. Cihaz satın alındıktan sonra rapor, reçete ve cihazın uygunluğuna dair işitme merkezinin hazırlayacağı evraklar SGK’ya işitme merkezi tarafından teslim edilir.
- Raporların geçerlilik süresi 4 ay, reçetelerin geçerlilik süresi 10 iş günüdür.
- Rapor alınabilmesi için hastanın bizzat başvurması gerekmektedir.
- Kulak kalıbı, tek hekim raporu ile verilir (Cihazla beraber ilk kalıpta rapor verilmez).
SGK 18 yaş üzeri kişiler için BRÜT 750 TL* işitme cihazı katkısında bulunmaktadır. Yaşa ve emekli/çalışan durumuna göre yapılan net SGK katkısı ise aşağıda yer almaktadır:
- 0-4 yaş için veli çalışıyor ise net 1.080 TL, veli emekli ise 1.215 TL
- 5-12 yaş için veli çalışıyor ise net 960 TL, veli emekli ise 1.080 TL
- 13-18 yaş için veli çalışıyor ise net 900 TL, veli emekli ise 1.012,50 TL
- 18 yaş üzeri için kişi çalışıyorsa net 600 TL, emekli ise 675 TL
Emeklilerin ödemesi gereken %10 katılım payını SGK, emekli maaşından düşmektedir. Çalışanlar ise %20 katılım payını cihaz aldığı firmaya öder.
18 yaş altındaki çocuklara her iki kulak için KBB hekimi, çift işitme cihazı raporu veriyorsa, iki cihaz için ödeme alınabilir. Hastanede verilen raporun çift kulak için yazılmış olması gerekmektedir.
18 yaş üzeri yetişkinlerde ise; önce bir tarafta cihaz kullanılmaya başlandıktan 6 ay sonrasında cihaz faydası kanıtlandığında ikinci cihaz raporu çıkarılıp veya daha önce çift cihaz kullandığı sağlık kurulu raporunda belirtildiğinde ve SGK kayıtlarında çift cihaz kullandığı görülebiliyor ise SGK katkısı her iki taraf içinde alınabilir. İkinci işitme cihazı için raporun üniversitelerin eğitim ve araştırma hastaneleri tarafından verilmesi gerekmektedir. Yetişkinlerde ikinci kulak için bu rapor verilirken kişinin ilk aldığı işitme cihazından fayda gördüğünün anlaşılması için Serbest Alan Testi istenmektedir.
SGK, 5 yılda bir işitme cihazı için katkı ödemesi yapmaktadır. 5 yıl dolduğunda tekrar rapor çıkarttırılarak yeni bir cihaz alınabilir.
İşitme Cihazı Geri Ödemesinin Hesaba Yatması
Evraklarda eksiklik olmaması durumunda SGK’ya teslimden itibaren 60 gün içerisinde yukarıda belirtilen yaşa bağlı tutarlar işitme merkezlerine yatırılır.
Detaylı bilgi ve işitme testinizin rapora uygun olup olmadığı hakkındaki sorularınız için OdyoDuyu İşitme Cihazları olarak her zaman sizlere yardımcı olmaya hazırız.
Sağlık Uygulama Tebliğine (SUT) Göre İşitme Cihazı Kullanılmasına Karar Verebilmek için Gereken Tetkikler ve Özellikleri
0-18 Yaş arası çocuk hastalar; saf ses odyometrisi, davranım odyometrisi veya Tonal ABR testi ile değerlendirilir.
Çocuk hastaya cihaz verilebilmesi için;
- Saf ses odyometri testi ile değerlendirilirse 500, 1000, 2000, 4000 Hz. odyometrik eşikleri ortalaması 26 dB ve üzeri olmalıdır.
- Davranım odyometrisi ile değerlendirilirse 500, 1000, 2000 Hz. odyometrik eşikleri ortalaması 26 dB ve üzeri olmalıdır.
- Tonal ABR testi ile değerlendirilirse 500 veya 1000 Hz eşiklerinden 1 tanesi; 2000 veya 4000 Hz eşiklerinden 1 tanesinin ortalaması 30 dB ve üzeri olmalıdır.
- Cihaz bilateral veya tek taraflı verilir.
- Odyogramda 500, 1000, 2000, 4000 Hz havayolu; 500, 1000, 2000, 4000 Hz kemik yolu ve ayrıca SD (ayırt etme) skoru bulunmalıdır.
- 8 yaş altı SD skoru şartı aranmaz.
- 8 yaş üstünde SD skoru yoksa tıbbi gerekçe belirtilmelidir.
18 yaş ve üzeri yetişkin hastalar, saf ses odyometrisi veya Tonal ABR testi ile değerlendirilir.
Yetişkin hasta;
- Saf ses odyometri testi ile değerlendirilirse 500, 1000, 2000, 4000 Hz. odyometrik eşikleri ortalaması, 30 dB ve üzeri olmalıdır.
- Tonal ABR testi ile değerlendirilirse 500 veya 1000 Hz eşiklerinden 1 tanesi; 2000 veya 4000 Hz eşiklerinden 1 tanesinin ortalaması 30 dB ve üzeri olmalıdır.
- Cihaz, tek taraflı verilir. İkinci cihaz için 6 ay sonra serbest alan testi yapılır, yarar gördüğü raporda belirtilir.
- Daha önce çift cihaz kullanıyorsa çift cihaz yazılır.
- Progresif kayıpta cihaz 5 yıldan önce yenilenecekse raporda belirtilmelidir.
- Raporlar ve test, 4 ay geçerlidir.
- Kulak kalıbı, tek hekim raporu ile verilir (Cihazla beraber ilk kalıpta rapor verilmez).